12 Ιουν 2007

Περί της Ταχυδακτυλουργίας

Πυγή : Magician.gr - Ελληνική Πύλη της Ταχυδακτυλουργίας

Τι είναι ο "Όρος της Ταχυδακτυλουργίας"

Η Ταχυδακτυλουργία είναι τέχνη.
Ο Ταχυδακτυλουργός είναι ένας χαρισματικός καλλιτέχνης διασκεδαστής, ο οποίος εκμεταλεύεται τους φυσικούς νόμους, τις ιδιότητες της χημείας και της φυσικής και σε συνδιασμό με τεχνική των χεριών παρουσιάζει ένα θέαμα ψευδεσθήσεων με μοναδικό στόχο και σκοπό την ψυχαγωγία.

Ιστορία της Ταχυδακτυλουργίας

Οι ρίζες της Μαγικής Τέχνης χάνονται στη νύχτα του χρόνου.
Σχεδόν σίγουρα στα παλιά χρόνια υπήρχαν άτομα που είχαν την ικανότητα να εξαπατούν τον διπλανό τους, και τους θεωρούσαν ιερείς ή μάγους. Ωστόσο το αρχαιότερο κείμενο, που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα και διηγείται μια μαγική ιεροτελεστεία, χρονολογείται 3.000 περίπου χρόνια πριν.Πρόκειται για έναν αιγυπτιακό πάπυρο που φυλάσσεται σε μουσείο του Βερολίνου και αποτελεί λεπτομερή αφήγηση θεάματος από τον μάγο της αυλής του Φαραώ Χέοπα. Κατά την διάρκεια των χιλιετιών
η Μαγία έχει χάσει τον υπερφυσικό τρόπο διασκέδασης. Σήμερα, που περάσαμε το κατώφλι του 2000, αν και το κοινό ξέρει πολύ καλά ότι τα "μαγικά" είναι τεχνάσματα (τρικ) που δε φαίνονται, παρακολουθεί πάντα με θαυμασμό τα μαγικά παιχνίδια (ταχυδακτυλουργικά, όπως συνηθίζεται να λέγονται).

Η Ταχυδακτυλουργία στην Ελλάδα

Η ταχυδακτυλουργία είναι γνωστή από την Ελληνική αρχαιότητα με τα ονόματα θαυματοποιοία, γοητεία κ.α. Στην αρχαιότητα μάλιστα όλοι οι γνωστοί τότε λαοί τιμούσαν, ιδιαίτερα τους ταχυδακτυλουργούς, που εκμεταλεύονταν την ευπιστία των απλοϊκών. Οι πρώτοι ταχυδακτυλουργοί εμφανίστηκαν στην
Αίγυπτο, τη Χαλδαία, την Αιθιοπία και την Περσία, μεταξύ των οποίων αναφέρονται και τα ονόματα του Ζωροάστρη και του Παράκελσου. Ο όρος "Ταχυδακτυλουργός" χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο ταχυδακτυλουργό Ζυλ ντε Ριβιέρ (prestidigitation) και προέρχεται από τις λατινικές λέξεις presto digiti. Μεταξύ των Ελλήνων ταχυδακτυλουργών διεθνή φήμη είχαν οι Διαμαντής και Καρύδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: